Nowości

Poznaj zalety wyciskarki wolnoobrotowej i pij zdrowe soki!

Jak stworzyć sok pełen substancji odżywczych? Poznaj sposób na napoje pełne zdrowotności! Soki są najlepszą i najszybszą dawką zdrowia, zwłaszcza dla osób bardzo zabieganych. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a cenne składniki są szybko wchłaniane przez nasz organizm. Świeżo wyciskane soki są idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy szybko dostarczyć sobie ważnych i niezbędnych składników. Co ciekawe, soki te są szybciej przez nas przyswajane niż całe warzywa czy owoce, ponieważ substancje odżywcze łatwiej się przedostają do krwiobiegu.

Co możemy przetworzyć w wyciskarce wolnoobrotowej?

Wyciskarka, która działa na wolnych obrotach, jest bardziej wydajna od sokowirówki i zachowuje wszystkie witaminy. Dodatkowo sprawia, że przygotowany w niej sok może być przechowywany nawet przez siedemdziesiąt dwie godziny (trzy doby). Precyzyjny proces wyciskania pozwala na wytłoczenie z owoców lub warzyw maksimum soku, dzięki czemu ograniczamy marnowanie jedzenia. Wyciskarki możemy też używać w przypadku liści, ziaren i nasion.

 

 

Zalety korzystania z wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala na tworzenie własnoręcznie wyciskanych soków w zaciszu domowym. Witaminy i minerały oraz pozostałe składniki odżywcze są przez nas lepiej przyswajane, dodatkowo za jednym razem możemy spożyć więcej warzyw i owoców, oszczędzając przy tym czas i energię. Co ciekawe, pozostałe w procesie wyciskania odpady, mogą zostać przez nas wykorzystane na przykład do owsianki, napojów, smoothies, jogurtów, domowych batonów zbożowych oraz innych ciekawych i zdrowych potraw. Twoje zdrowie i bliskich Ci osób jest najważniejsze, dlatego wyciśnij z darów natury to, co najlepsze i pij soki najwyższej jakości! Picie świeżo wyciskanych soków szybko zaowocuje dobrymi zmianami w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Poprawi się nasze trawienie i podwyższy odporność.

Rodzaje wyciskarek

Najpopularniejsze są wyciskarki:

- ślimakowe: jedno- lub dwuślimakowe,

- poziome lub pionowe.

zdrowe soki z wyciskarki

Co powinniśmy wybrać – sokowirówkę czy wyciskarkę do soków?

Soki możemy wycisnąć prawie ze wszystkich produktów. Rano powinniśmy pić soki z cytrusów, ponieważ mają one działanie oczyszczające. Wyciskarki pojawiły się stosunkowo niedawno na rynku i powoli zajmują one miejsce sokowirówek. Popularność wyciskarek ciągle rośnie, ponieważ jakość uzyskiwanego z nich soku jest bardzo wysoka. Konkurują one z sokowirówkami, z których powstaje sok niższej wartości, ponieważ w wyniku wysokiej temperatury, traci on wiele odżywczych właściwości i duża jego część zostaje nieprzetworzona - przez co w dużej mierze marnujemy jedzenie. Poza tym sokowirówki cechują się bardzo głośną pracą.

Na jakiej zasadzie działa wyciskarka do soków?

Wyciskarka nie działa na zasadzie ścierania owoców i warzyw za pomocą sitka. Owoce, warzywa i inne produkty są przetwarzane na sok w procesie miażdżenia przy użyciu specjalnej śruby. Wolnoobrotowe wyciskarki pracują w małych prędkościach, tzn. że wszystkie produkty, które do nich wrzucimy, zostają powoli zmiażdżone, przez co starannie wyciska z owoców/warzyw to, co najlepsze, do ostatniej kropli. Korzystając z wyciskarki możemy się cieszyć Dzięki wolnym obrotom silnik wyciskarki nie przegrzewa się i nie pobiera za dużo energii elektrycznej. Dodatkowo jak już zostało wspomniane, wyciskarki pracują o wiele ciszej niż sokowirówki.

Podsumowanie

Najważniejsze zalety wyciskarek, które powinny nas zachęcić do zakupu to:

- wyciskany sok jest o wiele lepszej jakości, zawiera więcej enzymów i wartości odżywczych,

- przechowywany w odpowiednich warunkach, utrzymuje dłużej świeżość,

- zmieli praktycznie wszystkie produkty, które do niej włożymy (w tym liście, zioła, traw, nasiona, itp.),

- niektóre wyciskarki są wyposażone w dodatkowe funkcje i można z nich przygotowywać nie tylko soki, ale też na przykład sorbety, mleka roślinne, np. migdałowe, itp.

Zobacz