Krówka to rodzaj cukierka cukrowego, który powstaje przez zmieszanie cukru, masła i mleka. Pod względem tekstury ten krystaliczny cukierek jest bardziej miękki od karmelków. Owoce, orzechy, czekolada, karmel, cukierki, słodycze i inne smaki są czasami dodawane wewnątrz lub na wierzchu. Najnowszym trendem jest tworzenie nowatorskich smaków krówek. Cukierki te są często kupowane jako prezent w sklepie z pamiątkami w regionach turystycznych.
Pyszne krówki
Tak naprawdę, krówki są znane od wieków. Ich popularność wynikała częściowo ze spadku kosztów rafinowanego cukru białego, a częściowo ze względu na możliwość zrobienia ich w domu bez specjalnego sprzętu. Ich niedrogie, nierafinowane właściwości sprawiły, że stały się popularne wśród osób szukających alternatywnych słodyczy, które znajdowałyby się pomiędzy drogimi, wyszukanymi cukierkami a najtańszymi słodyczami. Krówki personalizowane to świetny pomysł na prezent, na przykład dla gości weselnych. Jak przygotować smaczne cukierki? Tworząc krówkę warto wybrać najlepszej jakości składniki. Syrop kukurydziany zawiera glukozę, fruktozę oraz maltozę. Cukry te oddziałują z cząsteczkami sacharozy. Pomagają zapobiegać przedwczesnej krystalizacji poprzez hamowanie kontaktu kryształu sacharozy. Tłuszcz pomaga także hamować szybką krystalizację. Kontrolowanie krystalizacji przesyconego roztworu cukru jest kluczem do uzyskania gładkiej krówki.
Krówki z personalizacją
Jednym z najważniejszych atrybutów krówki jest jej tekstura. Temperatura końcowa oddziela twardy karmel od krówki. Im wyższa temperatura szczytowa, tym więcej cukru rozpuszcza się. Przed dostępnością tanich i dokładnych termometrów kucharze używali testu wody lodowej, znanego również jako test zimnej wody, aby określić nasycenie słodyczy. Krówki rozwinęły różnorodne smaki i dodatki. Preferowane smaki różnią się w zależności od miejsca. W USA masło orzechowe jest popularną alternatywą dla czekolady; w Wielkiej Brytanii popularne są rum i rodzynki, śmietana i toffi. Krówki są raczej wyrobami cukierniczymi, które można wytworzyć za pomocą kakao lub innych elementów czekoladowych. Chociaż krówki można wytwarzać w różnych smakach, czekolada jest na ogół najczęstsza. Krówki są łatwo rozpoznawalne, ponieważ mają naprawdę wyjątkowy smak. Nowoczesna krówka zazwyczaj opiera się na słodzonym skondensowanym mleku. Ten składnik sprawia, że struktura cukierka jest bardzo gęsta. Oprócz tych składników krówki składają się zazwyczaj z mleka, cukru i masła jako bazy. Do tego podstawowego przepisu można dodać chipsy czekoladowe, toffi, chipsy z masłem orzechowym, białą czekoladę, a nawet espresso w proszku, aby stworzyć atrakcyjne kombinacje smakowe. Krówki personalizowane w dzisiejszych czasach cieszą się ogromną popularnością. Na papierku można wydrukować na przykład kilka miłych słów dla gości weselnych lub urodzinowych. Każda osoba będzie zachwycona takim prezentem, ponieważ praktycznie każdy kocha słodki smak. Krówki są dostępne w atrakcyjnej i konkurencyjnej cenie.
Artykuł sponsorowany
Dobra obsługa klienta zwiększa sprzedaż nawet o kilkadziesiąt procent - Obsługa klienta
Polscy konsumenci przy zakupach wciąż najczęściej kierują się ceną, ale coraz ważniejszym czynnikiem przy wyborze sklepu lub usługodawcy jest jakość obsługi...
Big Data kluczowe w obsłudze klienta. Firmy inwestują w narzędzia do analizy danych - Obsługa klienta
Do 2020 roku Big Data doprowadzi do przekształcenia, zdigitalizowania lub eliminacji 80 proc. procesów biznesowych w firmach – wynika z danych firmy Gartner. Analizę...
Koniec wojny cenowej. Rozmowy nie będą tanieć? - Rynek i sklepy
Cena przestaje odgrywać pierwszorzędne znaczenie w rywalizacji operatorów na rynku telekomunikacyjnym. Istotniejsza jest bowiem jakość oferowanych produktów i usług. Co...
Jak namierzyć zgubiony telefon? Czy jest to możliwe? - Technologia
Pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy w chwili, gdy odkryjemy, że nie mamy przy sobie telefonu jest taka, aby ktoś zadzwonił na nasz numer. Łudzimy się tym...