Ból brzucha i przejedzenie to niestety częste dolegliwości. Czasami mogą nawet prowadzić do poważniejszych problemów. Zupy są świetnym sposobem na przywrócenie prawidłowego trawienia. W polskiej kuchni jest wiele zdrowych, pożywnych dań, które można serwować osobom z problemami żołądkowymi. Sprawdź kilka pomysłów na pożywną zupę lekkostrawną, które przygotowaliśmy.
Kto powinien spożywać zupy lekkostrawne?
Wszystko to może powodować dyskomfort trawienny. Lekkostrawne potrawy są dobre dla zdrowia, dlatego zaleca się je wszystkim. Osoby, które przeszły operację lub których organizm jest bardzo osłabiony, powinny spożywać lekkostrawne buliony. Jeśli zastanawiasz się, jaką dietę stosować po kolonoskopii lub operacji przewodu pokarmowego, podpowiadamy: lekkostrawną! Odpowiednio przygotowana zupa lekkostrawana jest dobrym źródłem makroskładników odżywczych i jest na tyle delikatna, że może być tolerowana przez wrażliwe układy trawienne.
Nie tylko osoby po zabiegach chirurgicznych powinny spożywać lekkostrawne pokarmy. Lekkie posiłki, takie jak lekkie obiady i lekkie kolacje, są również zalecane dla osób z problemami trawiennymi lub problemami żołądkowo-jelitowymi. Dla osób, które starają się schudnąć lub odciążyć swój układ trawienny, zalecane są wszelkiego rodzaju zupy i posiłki lekkostrawne. Co powinna zawierać lekkostrawna zupa? Musi zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale nie może też powodować problemów trawiennych.
Lekkostrawne zupy - przepisy
Istnieje wiele przepisów na lekkostrawne zupy. Są to zarówno unowocześnione wersje klasycznych dań, jak i zupełnie nowe potrawy. Oto niektóre z naszych najciekawszych propozycji.
Zupa jarzynowa
Zupy warzywne mają szczególny urok ze względu na ich smakowitość. Jedną z nich jest zupa jarzynowa, która jest lekkostrawna. Składniki:
- pietruszka,
- marchewka,
- łodyga selera
- cebula,
- mały kawałek pora
- litr bulionu mięsnego
- mały pęczek selera i pietruszki
- łyżka masła klarowanego
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania
Aby przygotować zupę warzywną, należy pokroić marchew i pietruszkę w kostkę lub w słupki. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler i por należy pokroić w półksiężyce po uprzednim przepołowieniu. Pietruszkę należy pokroić w jak najcieńsze plasterki.
Sklarowane masło podgrzewa się w garnku z cebulą i porem. Następnie dodaje się wodę i gotuje na wolnym ogniu, aż mieszanina osiągnie pożądaną temperaturę. Następnie dodaje się seler, marchew i pietruszkę korzeniową. Po gotowaniu na wolnym ogniu nie dłużej niż 4 minuty, całość zalewa się bulionem i gotuje na małym ogniu przez kwadrans. Po wylaniu na talerz danie doprawia się pieprzem i zieloną pietruszką. Do przygotowania warzyw można użyć delikatniejszej techniki, np. gotowania na parze, zamiast duszenia ich na maśle.
Krupnik z ziarnami prosa
Delikatny krupnik to lekka zupa, która jest lekkostrawna i nie obciąża żołądka. Składniki:
- Torebka sypkiej kaszy jaglanej,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- Połowa selera
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie 2 ziarna
- Pieprz i sól.
Sposób przygotowania
Seler, marchew i pietruszkę należy umyć, pokroić w plasterki i obrać. Po pokrojeniu warzyw umieszcza się je w garnku z bulionem. Następnie warzywa są doprowadzane do wrzenia. Po ugotowaniu cebuli dodaje się ją do zupy wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wywar jest gotowany w garnku przez 30 minut. Po pół godzinie do zupy dodaje się ugotowaną kaszę. Następnie doprawia się ją solą i pieprzem oraz posypuje natką pietruszki. Po ugotowaniu dodajemy kilka łyżek do zupy, ale nie przesadzamy, jeśli chcemy, aby krupnik był lekkostrawny.
Lekkostrawna zupa krem z cukinii
Cukinia to warzywo, które można wykorzystać do przygotowania lekkiej, kremowej zupy. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- 1 litr bulionu
- Około 250 g cukinii.
- 2 ząbki czosnku
- Cebula,
- Ziemniak (najlepiej duży ziemniak),
- 2 łyżki masła klarowanego
- Pieprz i sól.
Sposób przygotowania
Cukinię umyć, następnie obrać i przyciąć oba końce. Resztę cukinii pokroić w kostkę. Jeśli cukinia jest duża i ma dużo nasion, należy je usunąć i pokroić tylko twardy miąższ. Cebulę i czosnek również należy obrać przed pokrojeniem w cienkie plasterki. Możesz roztopić masło w garnku, a następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć je przez 2 minuty.
Po 2 minutach dodaj plasterki cukinii i zalej bulionem. Teraz możesz obrać, opłukać i pokroić w kostkę ziemniaki, a następnie dodać je do zupy. Zupę blendujemy po gotowaniu przez około 30 minut pod przykryciem. Zupę można doprawić do smaku, a jeśli jest zbyt gęsta można dodać bulionu. Ta kremowa zupa jest zarówno zdrowa, jak i pyszna.
Dobra obsługa klienta zwiększa sprzedaż nawet o kilkadziesiąt procent - Obsługa klienta
Polscy konsumenci przy zakupach wciąż najczęściej kierują się ceną, ale coraz ważniejszym czynnikiem przy wyborze sklepu lub usługodawcy jest jakość obsługi...
Big Data kluczowe w obsłudze klienta. Firmy inwestują w narzędzia do analizy danych - Obsługa klienta
Do 2020 roku Big Data doprowadzi do przekształcenia, zdigitalizowania lub eliminacji 80 proc. procesów biznesowych w firmach – wynika z danych firmy Gartner. Analizę...
Koniec wojny cenowej. Rozmowy nie będą tanieć? - Rynek i sklepy
Cena przestaje odgrywać pierwszorzędne znaczenie w rywalizacji operatorów na rynku telekomunikacyjnym. Istotniejsza jest bowiem jakość oferowanych produktów i usług. Co...
Jak namierzyć zgubiony telefon? Czy jest to możliwe? - Technologia
Pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy w chwili, gdy odkryjemy, że nie mamy przy sobie telefonu jest taka, aby ktoś zadzwonił na nasz numer. Łudzimy się tym...