Nowości

Owoce ważnym składnikiem diety

Podstawowym gwarantem dobrego zdrowia jest odpowiednio dopasowana do naszych potrzeb, racjonalna dieta. Nie bez przyczyny mówi się, że jesteś tym co jesz; to, co spożywamy ma kluczowy wpływ na ogólny stan naszego organizmu, zarówno w perspektywie krótszej, jak i całego naszego życia. Dlatego nie warto inwestować w śmieciowe jedzenie, lepiej za to spożywać produkty pełnowartościowe, które są nie tylko smaczne, ale też odżywiają prawidłowo nasz organizm. Sprawi to, że nasze organy będą lepiej funkcjonowały, a my sami będziemy mieli więcej energii do zmierzania się z codziennymi wyzwaniami.


Dietetycy mówią o tym, że należy spożywać odpowiednie ilości każdych rodzajów pokarmu tak, by dostarczyć sobie jak najbardziej różnorodnych składników odżywczych. Są pewne przedziały tego, jakie ilości konkretnych produktów należy spożywać, aby zachować dobre zdrowie. I tak, najwięcej bez wątpienia należy spożywać warzyw; Są one źródłem łatwo przyswajalnych składników mineralnych, witamin, a także błonnika. Należy również spożywać białko i tłuszcze w odpowiednich do naszego stylu życia ilościach. Ale ważnym składnikiem naszej diety są również zdrowe owoce.
Dlaczego zdrowe owoce są dla nas ważne? Przede wszystkim są prawdziwym kopem witamin i minerałów. Są również źródłem zdrowych, łatwo przyswajalnych cukrów, są zatem źródłem energii dla nas. Niektórzy boją się jeść owoce ze względu na tłuszcze - obawiają się przytycia. Jednak nie warto odmawiać sobie ich spożywania całkowicie - zdrowe owoce są dla nas ogromnym źródłem witamin, które również są nam potrzebne.


Jakie są zdrowe owoce dla nas? Można wymienić przede wszystkim kilka z nich.
Po pierwsze, owoce jagodowe - czyli wszelkie borówki, truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, czyli znane nam polskie, sezonowe owoce. Warto korzystać z nich gdy jest sezon, a poza sezonem można kupować owoce mrożone, które również zachowują zdecydowanie większą część swoich odżywczych właściwości. Są dobrym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, kwasu foliowego, a także mnóstwo błonnika pokarmowego. Zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia.


Ciekawym owocem, trochę bardziej dla nas egzotycznym, jest mango. Mango to owoc z Indii, uprawiany w wielu krajach, ceniony za swój smak i właściwości. Jest bardzo bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę A w bardzo dużej ilości, a także jest dobrym źródłem potasu. Pulpa z mango może być wykorzystywana do leczenia bólu gardła - mango ma bowiem działanie kojące na tkanki śluzowe. Jest również wykorzystywany w kosmetyce, zwłaszcza do wytwarzania bardzo łagodnych peelingów enzymatycznych, ze względu na swoje właściwości regeneracyjne.
Inny ciekawy owoc to arbuz. Wydawałoby się że to sama woda - ale jaka woda! Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w ogóle nie tuczy. Co prawda ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie każdy może go jeść w dużych ilościach - ale inne zdrowe owoce w połączeniu z nim mogą pomóc ten indeks obniżyć, dzięki czemu osoby zmuszone pilnować indeksu też mogą sobie na niego w niewielkich ilościach pozwolić.

Artykuł sponsorowany

 

Zobacz