Nowości

Degustacja whisky dla początkujących – jak zacząć?

Picie whisky w formie degustacji to dla wielu osób sztuka. Pomimo pozornej prostoty tego trunku, ukryte w nim nuty smakowe są możliwe do odkrycia wyłącznie przez najbardziej doświadczonych koneserów.

W rzeczywistości istnieje spora różnica pomiędzy piciem, a degustacją. Spożywając alkohol w towarzystwie dobrych znajomych raczej nie myślimy o jego smaku czy esencji. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, kiedy rzeczywiście pragniemy doszukać się w whisky wszystkich, nawet najmniej znaczących niuansów. Wtedy należy zadbać o odpowiednie przygotowanie i akcesoria, którym w szczególności poświęcony zostanie poniższy wpis.

Atmosfera w miejscu degustacji – czy ma znaczenie?

Nie bez powodu mówi się, że whisky lubi dobry klimat. Nikt nie powiedział natomiast, że degustacja tego trunku powinna przebiegać w samotności, gdy człowiek szczelnie zamknięty jest w czterech ścianach. Dobra atmosfera to klucz doświadczania, a odpowiednio dobrane towarzystwo może jeszcze bardziej umilić cały proces.

Otaczający nas klimat odgrywa kluczową rolę podczas degustacji whisky. Wybierając się do pobliskich whisky barów, doświadczymy nie tylko głębszego zrozumienia smaku trunku, ale będziemy mieli również okazję poznać innych pasjonatów pochodzących z różnych zakątków kraju. W większych miastach można znaleźć nawet do kilkunastu miejsc zrzeszających miłośników degustacji alkoholi wysokoprocentowych, w których panuje niesamowity klimat i miła, przyjazna atmosfera.

Wybór szkła do whisky

Kształt szklanek do whisky jest w kontekście degustacji niezwykle ważny. Choć na spotkaniach towarzyskich sprawdzą się tradycyjne szklanki typu „tumbler”, do głębszego doświadczenia bogactwa smaków i aromatów zalecane są kieliszki tulipanowe. Ich delikatnie zwężone ścianki i specjalnie dołączona do zestawu pokrywka odpowiadają za utrzymanie i skupienie aromatu wewnątrz szkła. Dodatkowo, kieliszki nazywane inaczej „snifterami” posiadają długą, wąską szyjkę, przeznaczoną do trzymania. Dzięki takiemu rozwiązaniu, trunek podczas spożywania nie jest ogrzewany temperaturą ciała degustatora. Te pozornie drobne detale mają szczególne znaczenie dla poprawnego przebiegu procesu, jakim jest degustacja whisky

Ile whisky umieścić w kieliszku?

Degustując kilka gatunków whisky, nie powinniśmy wlewać do kieliszków zbyt dużej zawartości trunku. Jednocześnie, kosztując kilku kropelek nasze kubki smakowe nie będą w stanie odczytać należycie esencji i detali, które to właśnie czynią whisky wyjątkowym. Zaleca się więc uzupełnianie kieliszka o około 20-30 ml płynu.

Czy whisky można rozcieńczać z wodą i dodawać lodu?

W czasie trwania degustacji, alkohol nie tylko można, ale powinno się nawet rozcieńczyć kilkoma kroplami filtrowanej wody. Ważne, aby miała ona jednak temperaturę pokojową, tak samo jak spożywana whisky. Automatycznie uzyskujemy więc odpowiedź na drugie pytanie – w ramach degustacji tego trunku, nie powinniśmy dodawać do niego kostek lodu. Zbyt niska temperatura źle wpływa na smak i choć z pozoru wydaje się nam, że trunek jest wtedy smaczniejszy, to wynika to z mniejszej intensywności nut smakowych, dostarczanych do jamy ustnej.

Artykuł partnera

 

Zobacz